MITŐL JOBB A FITO TECH ZÖLDTETŐ RENDSZER?


 1. Fenntartható fejlődést figyelembevevő tervezés - öko-tudatos

  A FITO TECH zöldtető rendszer elsőként alkalmazza Magyarországon a zöldtető tervezésénél az életciklus szemléletet, az öko-hatékony és innovatív megoldásokat.

  A koncepció környezettudatos tervezésének eredményeképpen, a FITO TECH zöldtető rendszer minden komponense egy zárt biológiai, vagy technikai körforgásba beilleszthető. Ez az új építészeti-tájépítészeti megoldás garantálja, hogy a zöldtető vegetációs rétegében felhasznált összes alapanyag részben, vagy egészében újrahasznosított, újra hasznosítható.

  A FITO TECH zöldtető rendszer a környezettudatos és energia hatékony építészeti megoldások közül az úgynevezett „Bölcsőtől bölcsőig” programot vallja magáénak. Ennek szellemében, amint egy termék életpályájának végére ért, egy újabb termék alapanyagaként képes megújulni, hasznosulni. Így záródik a biológiai és technológiai ciklus.

 2. Környezetbarát - nem mérgező alapanyagok használata

  A FITO TECH zöldtető rendszer, szivárgó drén lemezei polietilénből készülnek. A POLIETILÉN monomerje - az etilén - NEM MÉRGEZŐ.

  A FITO TECH rendszer a Piac más szereplőivel ellentétben, nem használ merev, öregedésre hajlamos, égése során környezetre káros, mérgező füstöt képező polisztirol fóliából készült, kétoldalt formázott, vízmegtartó drén lemezeket.

  A POLISZTIROL aromás vinilpolimer, monomerje a sztirol (vinilbenzol). Tűzveszélyes, égése közben irritáló, mérgező gázok fejlődnek. Veszélyessége, és erős KÖRNYEZETSZENNYEZŐ hatása miatt próbálják a használatát visszaszorítani, más anyagokkal pótolni.

 3. Alkalmazkodó technológia – a szigetelés módjához igazodó vegetációs réteg

  A magyarországi gyakorlatban, a hagyományos extenzív zöldtető építési módok nem tesznek különbséget, hogy egyenes – vagy fordított rétegrendű-e tető szigetelése.
  Fordított rétegrendű szigeteléseknél a FITO TECH rendszer előszeretettel alkalmazza az egyrétegű extenzív zöldtető építési módot. Az egyrétegű extenzív zöldtetők ültető közege önmagában betölti a drén és ültetőközeg szerepét, miközben biztosítja a páradiffúziót.

  Amennyiben a tető kitettsége, tájolása nagyobb vízmegtartást irányoz elő, úgy kétrétegű extenzív zöldtető építést alkalmazunk. Ahol a 40mm magas polietilén drén szivárgó használata a legcélszerűbb, mivel - profilozása, kétoldali formázása - nem csak ideális vízmennyiséget tárol, hanem a vegetáció alatti réteg átszellőzését is biztosítja.

 4. Nagyobb víztározó képesség – a klímaváltozást figyelembevevő technológia

  A FITO TECH zöldtető rendszer vegetációs rétegei, már a klímaváltozás várható szélsőségeit figyelembevevő elvárások szerint készülnek. Vízmegtartó képességük a legszárazabb periódusokhoz lett méretezve. Zöld felületek alatt alkalmazott drénlemezek kimagaslóan nagy víztározó képességről gondoskodnak. A 40 mm-es magasságú 13,5 liter/m2; a 60mm magasságú 17 liter/m2-t képes tárolni.


 5. Kisebb felületi nyomás – a vízszigetelésre felfekvő drénlemezek

  Alapvető célként valósult meg, a minél nagyobb érintkezési felület kialakítása a drén és a védendő réteg között.
  A DSE 40 drénlemez 42%-ban, míg a DSE 60 drénlemez 60%-ban érintkezik az alatta levő felülettel. Más forgalmazók hasonló magasságú termékeihez viszonyítva, ez jelentősen jobb arány.
  Előnye: járható felületek alatt feltöltve, stabil alapot nyújt a burkolatnak.
  A FITO TECH zöldtető rendszer drén lemezei nem közvetítenek a vízszigetelésre pontszerű nyomást, ellenben a hagyományos, kúpos profilú drén lemezekkel.

 6. Hosszabb élettartamú zöldtető – szakszerűbb ültető közegek

  A német zöldtetők tervezési, kivitelezési és fenntartási irányelveinek (FLL) megfelelnek az ültető közegeink: FLÓRA TECT intenzív és FITO TECT extenzív. A szakszerű bel tartalmi értékeknek köszönhetően, a FITO TECH zöldtető rendszer ültető közegei hosszú távon ideális életfeltételeket biztosítanak a növényeknek.

 7. Tartósabb vegetáció – célirányos szelekció

  A FITO TECH extenzív zöldtető rendszerben alkalmazott növények szaporítóanyagát, öntözetlen, szélsőséges körülmények között, extenzív zöldtetőkön szelektált, szárazságnak és hidegnek legjobban ellenálló sedumok képezik.